Read Hey Princess by Mats Jonsson Free Online


Ebook Hey Princess by Mats Jonsson read! Book Title: Hey Princess
The author of the book: Mats Jonsson
Language: English
ISBN 13: 9781603090513
Format files: PDF
The size of the: 632 KB
Edition: Top Shelf Productions
Date of issue: May 11th 2010
ISBN: 1603090517

Read full description of the books Hey Princess:

Hey Princess är en mycket (överdrivet) hyllad svensk serie av självbiografisk art som i många avseenden representerar allt som jag tycker är fel med den svenska seriescenen.

Missförstå mig rätt: jag har inget emot självbiografiska serier (är ett stort fan av bl.a. Eisners sådana) eller serier som konfronterar sexualitet i olika former (vilket Hey Princess definitivt gör). Mitt problem här grundar sig först och främst i det visuella paradigm som Jonsson (och många svenska serieskapare med honom) använder sig av. Det är statiskt; inte bara i den oundvikliga mening som alla serier är komponerade av sekvenser av bilder på en sida, utan även så till vida att bildkompositionen inte fångar någon rörelse. Dessutom är den inte särskilt vacker att titta på, bitvis rent av ful. Jonssons flesta, ganska meningslöst grafiska sexscener ser ut som något man sett i högstadiet eller mellanstadiet; och det imponerar i ärlighetens namn åtminstone mig föga. Givetvis är manuset, eller historien, det väsentliga (annars är resultatet bara ett litet teckningsgalleri), men det går ändå inte att komma ifrån att serier är ett visuellt medium.

Och när vi ändå diskuterar historien och manuset... Jag finner mig själv ytterst ointresserad av Jonssons ungdomsår som indiepoppare, serieförlagsredaktör och wannabe bland Stockholms innefolk. En strid ström av sex och fylla gör inte det hela mer intressant heller. Möjligen mer banalt. Vilket på sätt och vis är intressant med tanke på att Charlie Christensen genomgående använt samma komponenter i Arne Anka, men med ett lysande resultat.

Denna jubileumsutgåvas extramaterial inkluderar även lite relaterade ströserier, kortare sidor, strippar och dylikt som oftast helt saknar poäng, vilket detta format kräver (amatörmässigheten här är slående – återigen påminns jag om hög- eller mellanstadiet), samt utdrag ur Jonssons del av e-postväxlingen med kusinen Fredrik Jonsson under den relevanta perioden. Det sistnämnda lämnar mig inte bara ointresserad, men även med ett intryck av Jonsson som en ganska vedervärdig människa.

Nåväl, rätt skall vara rätt, och även om jag inte instämmer i den överväldigande hyllning av denna serie, så måste jag ändå medge att vissa bitar är okej, om än generellt ganska ointressanta, och det 29-sidiga avsnittet "Den hotfulla kärleken" (s. 364—393) är faktiskt riktigt läsvärt.

På det hela taget kan man väl dock ifrågasätta om 29 sidor läsvärda sidor i en 544-sidig bok är en bra ekvation.

Read Ebooks by Mats JonssonRead information about the author

Ebook Hey Princess read Online! Mats Jonsson is a Swedish comic creator. Debuting as a teenager in the Swedish fanzine society, Jonsson later became one of the prime Swedish representants for the autobiographical comic genre, inspired by American and Canadian comic creators such as Harvey Pekar, Seth, and Joe Matt.

Mats Jonsson has been published in several Swedish newspapers and magazines. Many of his works have been collected in albums.

Currently, Jonsson is the editor of the Swedish cultural magazine Galago.


Ebooks PDF EpubAdd a comment to Hey Princess
Read EBOOK Hey Princess by Mats Jonsson Online free

Download PDF: hey-princess.pdf Hey Princess PDF